- La Gabinèle Chardonnay
Proefnotitie: Een traditionele Chardonnay uit de Languedoc (Vin de Pays d’Oc). Licht geel van kleur. Vol van smaak. Prachtig om van te genieten op een mooie zonnige dag op het terras.
€ 7,95 - Le Galion Sauvignon
Proefnotitie: Licht goud van kleur. Droog van smaak maar met een fruitig frisse afdronk van exotisch fruit.
€ 5,50 - Le Galion Semillon Moelleux Blanc
Proefnotitie: Deze Cotes de Bergerac moelleux is gemaakt van de druivensoort 100% Semillon.
Een halfzoete witte wijn, fris en goed in balans.€ 5,50 - Le Monbaz
Proefnotitie: Een moderne en ongecompliceerde Monbazillac, bijzonder fruitig, met tonen van witte bloemen, perzik en een exotisch tintje. Heerlijk als aperitief (met ijs), maar ook als cocktail. Combineer de Monbazillac…
€ 12,50 Bekend van TV
Le Sponde Decioto di SoaveProefnotitie:
Gemaakt van de zorgvuldig geselecteerde, uitsluitend handmatig geplukte, rijpste trossen van de wijngaard. Vervolgens worden de trossen opgehangen aan netten zodat deze kunnen drogen. De persing is zacht en…€ 34,95Bekend van TV
Marangona LuganaProefnotitie: Biologische wijn met aroma's van witte voorjaarsbloemen, volwassen boomgaardfruit en een vleugje grafiet drijven uit het glas. Met op de voorgrond smaken van rijpe witte perzik, Granny Smith en peer. En op de…
€ 14,50Bekend van TV
Marangona Lugana TrecampaneProefnotitie: Fijne aroma’s van bloemen, vruchten en toast. Goed in balans met aanwezige mineralen, maar ook smaken van perzik en abrikoos. In de afdronk amandel.
€ 16,95- Maso Grener Bianco
Proefnotitie: Een prachtig huwelijk van 70% Chardonnay en 30% Sauvignon. Deze blend creëert een harmonie tussen de fruitigheid van de Chardonnay en een fris zuurtje van de Sauvignon. Het perfecte idee van een “everyday wine”.…
€ 12,95
Alles wat u moet weten over witte wijn
Witte wijn is een veelzijdige drank die perfect past bij verschillende gelegenheden. In dit artikel bespreken we de geschiedenis van witte wijn, hoe het gemaakt wordt, de verschillende soorten witte wijn en hoe u deze het beste kunt serveren.
Geschiedenis van witte wijn
Witte wijn wordt al meer dan 2500 jaar gemaakt. De oude Grieken en Romeinen maakten al gebruik van druiven om wijn te produceren. In de Middeleeuwen werd de productie van witte wijn steeds populairder, vooral in Frankrijk. Het duurde echter tot de 17e eeuw voordat de wijnproductie werd verbeterd en de kwaliteit van de wijn toenam.
Hoe wordt witte wijn gemaakt?
Witte wijn wordt gemaakt van druiven die worden geperst om het sap te extraheren. Het sap wordt vervolgens gefermenteerd om alcohol te produceren. Tijdens het fermentatieproces wordt de suiker in de druiven omgezet in alcohol. Het proces van witte wijnproductie verschilt van de productie van rode wijn, omdat de druivenschillen niet worden gebruikt bij het maken van witte wijn. De kleur van de wijn komt voort uit de druivensoort en de duur van het contact tussen het sap en de druivenschil.
Soorten witte wijn
Er zijn verschillende soorten witte wijn, elk met een unieke smaak en aroma. Hieronder bespreken we de meest populaire soorten witte wijn:
- Chardonnay: Een van de meest populaire witte wijnen ter wereld. Chardonnay heeft een rijke, boterachtige smaak en aroma.
- Sauvignon Blanc: Een witte wijn met een droge, fruitige smaak. Sauvignon Blanc past goed bij visgerechten en salades.
- Riesling: Een witte wijn met een zoete, fruitige smaak. Riesling is een populaire keuze voor desserts en gebak.
- Pinot Grigio: Een droge witte wijn met een frisse, fruitige smaak. Pinot Grigio past goed bij lichte maaltijden en salades.
Hoe serveert u witte wijn?
Witte wijn moet op de juiste temperatuur worden geserveerd om de smaak en het aroma te optimaliseren. Over het algemeen moet witte wijn gekoeld worden geserveerd, maar de exacte temperatuur kan variëren afhankelijk van de soort wijn. Chardonnay en Pinot Grigio worden bijvoorbeeld geserveerd bij een temperatuur van 8 tot 12 graden Celsius, terwijl Sauvignon Blanc en Riesling het beste worden geserveerd bij een iets koudere temperatuur van 5 tot 7 graden Celsius.
Om de smaak van de witte wijn te verbeteren, is het ook belangrijk om de juiste glazen te gebruiken. Een smaller glas zal de aroma's van de wijn concentreren, terwijl een breder glas de wijn meer zuurstof geeft en de smaak verzacht.
Droge witte wijn
Wereldwijd maken wijnmakers gebruik van veel bekende druivenrassen om heerlijke droge witte wijnen te produceren. De droge smaak ontstaat uit een combinatie van de natuurlijke hoeveelheid suiker van de druiven, de zuurgraad, het alcoholpercentage en de klimatologische omstandigheden waarin de druiven zijn gegroeid. Enkele bekende droge witte wijnen zijn chardonnay en sauvignon blanc. Als je meer wilt ontdekken over deze wijnen, dan is het proberen van wijnen gemaakt van deze druiven een uitstekend startpunt.
Zoete witte wijn
Het productieproces is ook bij zoete witte wijn van belang. Elke druif bevat van nature suikers en hoe meer suiker een druif bevat, hoe meer potentie hij heeft om er zoete wijn van te maken. Het productieproces speelt een belangrijke rol, net als het feit dat druiven vaak pas relatief laat worden geplukt wanneer er zoete witte wijn van wordt gemaakt. Tijdens de gisting, wanneer suiker wordt omgezet in alcohol, bepalen bepaalde factoren de zoetheid van de wijn. Bekende voorbeelden van druiven waarvan zoete witte wijn wordt gemaakt, zijn de muscat en sauternes.
Het bewaren van witte wijn
Het kopen van een fles witte wijn is niet zo moeilijk, maar weet je ook hoe je deze het beste kunt bewaren? Over het algemeen wordt aanbevolen om een aangekochte witte wijn binnen één jaar te drinken, tenzij het een wijn is met bewaarpotentieel. Als je een geopende fles witte wijn wilt bewaren, drink hem dan in ieder geval binnen drie dagen op. Wacht je langer, dan zal de smaak van de witte wijn geleidelijk achteruit gaan.
Witte wijn kopen bij Vinyo
Vinyo heeft een groot assortiment aan witte wijnen in elke prijsklasse. Mocht u advies nodig hebben bij het maken van de juiste keuze. Neem gerust contact op met onze wijnspecialist Rob.